Listing 1 - 4 of 4
Sort by

Book
De wetenschap van het leven : over eenheid in biologische diversiteit
Authors: ---
ISBN: 9789033475382 Year: 2009 Publisher: Leuven Acco

Loading...
Export citation

Choose an application

Bookmark

Abstract

Ons verhaal begint zo'n 3,8 miljard jaar geleden. Niets liet vermoeden dat de primitieve oercellen van toen aanleiding zouden geven tot de gigantische biodiversiteit van vandaag. Daarbij komen de meest wonderbaarlijke aanpassingen voor. Zo overtreffen planten - die hele ecosystemen van energie voorzien - de efficiëntie van elk zonnepaneel, hebben runderen complexe magen met micro-organismen die hen toelaten op gras te overleven, en omzeilen bacteriën steeds weer nieuwe antibiotica. De wetenschap die de verwondering over zoveel 'vernuft' vertaalt naar concrete wetenschappelijke vragen en experimenten is de biologie, de studie van het leven. Omdat alle levensvormen een gemeenschappelijke oorsprong delen, vertonen ze een opmerkelijke uniformiteit. Dat ze opgebouwd zijn uit één of meerdere cellen, DNA gebruiken als erfelijk materiaal en eenzelfde genetische code hanteren, zijn maar enkele voorbeelden die we onder de loep nemen. Vervolgens gaan we dieper in op de diversiteit van het leven: hoe passen organismen zich aan hun omgeving aan, tot welke verscheidenheid aan soorten leiden de evolutieprocessen, en hoe treden al die soorten met elkaar in interactie? Ten slotte beantwoorden we de vraag waarom de impact van de mens - eigenlijk slechts een jong twijgje aan de Stamboom van het Leven - zo ingrijpend is.


Book
De mooie beloften van de biotechnologie
Author:
ISBN: 9058263886 9085710332 9789058263889 9789085710332 Year: 2006 Publisher: Leuven Davidsfonds

Loading...
Export citation

Choose an application

Bookmark

Abstract

Milieuvriendelijke varkens en gekloonde troeteldieren, onbeperkte groene energie uit gewijzigde bacteriën, super-voedselgewassen tegen honger in de derde wereld, genezende genen tegen kanker en andere kwalen, wijn zonder hoofdpijn, je eigen designerbaby. De biotechnologie maakt het allemaal mogelijk. Maar er is een keerzijde: gewijzigde gewassen ontkomen gemakkelijk aan controle, gevaarlijke virussen en bacteriën kunnen ontsnappen uit laboratoria of met kwade opzet worden verspreid. En is het vlees van gekloonde koeien of gewijzigde varkens en vissen wel gezond? Hoe gevaarlijk is gendoping voor atleten? Zijn stamcellen wel zo ongevaarlijk? Kim De Rijck, Bio-ingenieur en wetenschapsjournalist van de Vlaamse kwaliteitskrant De Standaard, legt uit hoe de biotechnologie onze wereld verandert en wat de gevolgen zijn voor mens, dier, plant en milieu. Onbevooroordeeld. En met veel verrassende voorbeelden.

Keywords

Bio-ethiek. --- biotechnologie --- groene chemie --- groene biotechnologie --- Biotechnology --- Bio-ethiek --- Biotechnologie --- #GGSB: Bio-ethiek --- C1 --- C6 --- armoede --- bio-ethiek --- biomedische wetenschappen --- toekomst --- voedselproductie (x) --- voortplanting --- ziekten --- 575 genetica --- 575.08:577.21 ggo's --- 575.113 genen --- 615 geneesmiddelen --- 641./.3 voeding --- 66.098 biotechnologie --- 094 Biologie --- 57.08 --- 573.9 --- 577.1 --- 579.66 --- biologie --- biologische wapens --- genen --- genetisch gewijzigd voedsel --- genetische manipulatie --- gentechnologie --- gentherapie --- klonen --- maatschappelijke ontwikkelingen --- nanobiotechnologie --- nanotechnologie --- plantenbiotechnologie --- stamcellen --- technologie en samenleving --- voedingsmiddelentechnologie --- Farmacogenetica --- Genetica (erfelijkheidsleer) --- Genetische manipulatie --- Gentherapie --- Stamcellen --- Stamceltransplantatie --- Terrorisme --- Voedselproblematiek --- 632.2 --- Akkerbouw (lt) --- biotechnologie (lt) --- 570 --- 66.098 --- DNA --- armoede (kansarmoede) --- geneesmiddelen --- genetica --- honger --- terrorisme --- voedingshygiëne (voedingsgewoonten) --- biologisch wapen --- geneesmiddel --- genetisch gemanipuleerd voedsel --- stamcelonderzoek --- transgene plant --- S2006779.JPG --- Kerken en religie --- Opvoeding, onderwijs, wetenschap --- Biologische technieken, experimentele methoden en uitrusting in het algemeen --- .chemische basis van leven. biochemie en bio-organische chemie in het algemeen --- industriële en chemische microbiologie --- 60 --- Klonen --- Biologische wapens --- Microtechniek --- Genetische doping --- Genetisch onderzoek --- Provincie West-Vlaanderen --- departement Gezondheidszorg 07 --- stamcel --- Biotechnology. --- Kloon --- Biologisch wapen --- Nanotechnologie --- Doping


Book
Analysemethoden voor voeding : recente ontwikkelingen
Authors: --- --- ---
ISBN: 9020961403 Year: 2006 Publisher: Leuven LannooCampus

Loading...
Export citation

Choose an application

Bookmark

Abstract

In dit boek worden alle recente ontwikkelingen op het gebied van levensmiddelenanalyses behandeld. Bij de staalvoorbereiding zijn deze ontwikkelingen onder meer een gevolg van steeds lagere concentraties van te bepalen bestanddelen, complexere matrices, milieuaspecten voor gebruikte oplosmiddelen en de reeds aangehaalde strengere normen opgelegd door de overheden. Er wordt dus gestreefd naar nauwkeuriger resultaten in kortere tijd en met minder kosten. Bij de eigenlijke analyse is het principe in heel wat gevallen een chromatografrische scheiding. Andere analysemethoden zijn vloeistofinjectieanalyse en capillaire elektroforese. Verder zijn er ook de biotechnologische methoden.Bij de detectie, dit is het kwantificeren van de afzonderlijke bestanddelen, zijn er eveneens heel wat recente ontwikkelingen. Elementen die daarbij spelen zijn miniaturisering en automatisering. Een trend tegenwoordig is het combineren van twee of meer analysetechnieken.

Listing 1 - 4 of 4
Sort by